Publicerad 2019-10-22
Filippinerna blev det nionde landet i Asien där ASF påvisats. Det faktum att Filippinerna är omgivet av hav, tydliggör virusets förmåga att spridas, i det här fallet mest sannolikt med människans hjälp.
Foto: Mostphotos

ASF bekräftat i Filippinerna och Sydkorea

I ett par veckors tid väntade Filippinerna på de provsvar som skulle visa om landet har afrikansk svinpest (ASF) eller inte. Nu står det klart; en del av proverna är positiva. Dessutom adderas Sydkorea till listan över ASF-drabbade länder.

Det var efter att en ökad dödlighet noterats på en del grisgårdar i närheten av huvudstaden Manilla, som doktor William Dar, chef över Filippinernas jordbruksdepartement, begärde provtagning för ASF.

Stort grisland

Nyhetssiten The Inquirer refererade därefter i mitten av september från en presskonferens, där Dar bekräftat att 14 av de 20 insända proverna visat sig vara positiva. Han uppger vidare att 7 416 grisar initialt avlivats till följd av ASF, de flesta i Rizal- och Bulacan-provinserna, och att drabbade lantbrukare får 3 000 filippinska peso, motsvarande runt 560 kronor som ersättning. De filippinska myndigheterna misstänker att ASF-viruset spridits via utfodring med matrester, och/eller från importerade grisköttsprodukter.

Enligt Pig Progress uppgick den filippinska grispopulationen till 12,4 miljoner 2017, vilket är i samma storleksordning som Danmarks. Omkring 65 procent av grisarna i Filippinerna hålls som så kallade bakgårdsgrisar och resten på större gårdar. 60 procent av köttkonsumtionen i landet utgörs av griskött.

Även i sydkorea

Någon vecka efter Filippinernas besked, konstaterades även Sydkorea ha drabbats av viruset. De initiala rapporterna från CNN gjorde gällande att ­4  000 grisar på tre olika gårdar skulle avlivas. Dagen efter adderades ytterligare en gård med 4 700 grisar till listan. Reuters rapporterar att Sydkoreas ledning uttalat att händelserna förväntas ha begränsad påverkan på marknaden, då både landets grisköttlager och grispopulation för tillfället är större än normalt.

I Asien finns ASF sedan tidigare i Ryssland, Kina, Nord­korea, Mongoliet, Viet­nam, Kambodja, Laos och Myanmar.
 

Emma Sonesson
Grisföretagaren