Publicerad 2019-09-07
Priset på griskött i Kina uppges ha stigit med 30 procent på ett år. Kinesiska myndigheter varnar för en uppgång på 70 procent under hösten. Foto: Mostphotos

Halvering av antalet grisar i Kina

En ny prognos pekar på en halvering av antalet grisar i Kina i spåren av utbrottet av afrikansk svinpest (ASF). Det mesta tyder också på att det kommer ytterligare produktionsminskning under nästa år.

Enligt nederländska Rabo­banks senaste kvartalsrapport, Pork Quarterly, har antalet grisar i Kina redan minskat med 40 procent jämfört med läget ett år tidigare, då det fanns 360 miljoner grisar i Kina. Detta som en följd av utbrott av ASF och utslaktningar för att hindra smittan från att spridas.

De officiella kinesiska uppgifterna i juli angav dock minskningen till 15-26 procent. Korrektheten av de officiella siffrorna har dock varit ifrågasatt av många.

Hälften av alla suggor borta

Enligt uppgifter till Reuters ska hälften av alla suggor i Kina vara borta, antingen drabbade av ASF eller slaktade för att förhindra spridningen. Uppgifterna ska vara baserade på situationen hos de större grisgårdarna.

Även leverantörer av semin, läkemedel och foderingredienser uppger en liknande minskning från de större grisproducenterna.

Djur minskar mer än kött

Enligt Rabobank förväntas Kinas produktion av griskött minska med 25 procent under 2019. Att minskningen är mindre än nedgången i djurantalet beror på den stora slakten under första halvan av 2019.

De officiella siffrorna i juli anger minskningen till cirka 6 procent.

Lång återhämtning

Under 2020 förväntas produktionen av griskött att minska med ytterligare 10-15 procent.

 Att återkomma till de produktionsnivåer som Kina hade innan utbrottet av ASF kan enligt Rabobank komma att ta mer än fem år.

Ett hopp som lyfts fram för snabbare återhämtning är de satsningar på vaccin mot ASF som pågår.

Erik Brink
Grisföretagaren