Publicerad 2019-05-26
Årets klimatbonde 2019 är Lena Lindahl och Magnus Johansson som driver Nibble Gårdsgris, strax utanför Västerås i Västmanland.Foto: Robert Paraniak


Grisföretag blev Årets klimatbonde

Ett företag som kombinerar en klimatsmart produktion med djuromsorg och kretsloppstänk. Så beskrivs Nibble Gårdsgris, som kammat hem priset Årets klimatbonde 2019.

Bakom företaget Nibble Gårds­gris står Lena Lindahl och Magnus Johansson.

– Det här känns jättehärligt! Utan att tänka klimat och på vilket sätt just vår verksamhet påverkar naturen omkring oss finns det ingen framtid, säger Magnus Johansson och Lena Lindahl, i ett pressmeddelande.

Gårdens systematiska arbete med kväveeffektivitet och kretslopp av näring på gården, var det som imponerade allra mest på juryn. Nibble Gårdsgris är klimatcertifierade inom Svenskt Sigill och de beskrivs som duktiga kommunikatörer för att nå ut till kunder som vill välja klimatsmarta livsmedel.

Motivering:

”Nibble Gårdsgris kombinerar klimatsmart produktion med god djuromsorg och har ett gediget kretsloppstänkande. Nibble Gårdsgris har en lång historia av att arbeta med kontinuerliga förbättringar för ett mer hållbart jordbruk. De samverkar med forskare för att hitta nya metoder att sänka sin miljöpåverkan och behålla en god djurvälfärd. De arbetar med energieffektivisering genom att bygga unika energisnåla stallar och de använder bara förnybar el samt är andelsägare i en solelspark.”

Carolina Wahlberg
Grisföretagaren