Publicerad 2019-04-10
Andreas Ögren är marknads­chef och vd på Gudruns.
– Vi kan servera en bra story kring produkterna och har nära till beslut. Som litet företag har vi lättare att göra konceptprodukter, små serier och gårdsmärkt. Det är en fördel i dag, säger han.

Svenskt slakteri med Guldgris i portföljen

På Skövde slakteri träffar Grisföretagaren Tommy Ögren, Andreas Ögren och Stefan Kylén, som ger sin syn på konsumenttrender, konkurrens och framtiden.

Skövde slakteri byggdes redan 1943. Tommy Ögren köpte in sig i slakteriet 1988, då den dåvarande ägaren Volvo ville renodla sin verksamhet och avyttra slakteriet. Tommy sysslade redan då med köttförädling och -försäljning i Stockholm och slakteriet passade bra in i företagsportföljen. Bolaget lades därmed om till aktiebolag med Tommy som majoritets­ägare. Sedan två år tillbaka agerar han även vd.

Inkörningsproblem

I oktober 2014 förstördes stora delar av slakteriet i en brand. Bara ett år efteråt stod ett nytt slakteri klart, men igångkörningsprocessen har tagit en del energi.

– Vi har haft en del tekniska problem. Bland annat utrustades slakteriet med en spansk sotarrobot som inte har fungerat som förväntat. I Spanien är det en helt annan disciplin i slakterierna och grisarna är lika stora. Spanska grisar äter heller inte halm eller grovfoder som de svenska gör, så roboten klarade inte av fiberrik avföring, säger Tommy och produktionschef Stefan Kylén håller med:

– Det har varit en del inkörningsproblem till följd av förhastade beslut i byggprocessen, men nu fungerar det smärtfritt.

 

Stefan Kylén är produktionschef på Skövde slakteri.
– Vi kommer att fortsätta kämpa för det svenska köttet, slår han fast.

Guldgris med kvalitet

Skövde slakteri har valt att satsa på Guldgris, en treraskorsning mellan TN70 och Norsvin duroc. Merparten av leverantörerna producerar Guldgris, men det finns några enstaka som använder hampshire som faderras.

– Det är skillnad på köttet. Den norska durocen gör köttet mer marmorerat och smakrikt. Köttet är saftigare tack vare stabilare och högre pH och mindre vätskeförluster. Det här är viktigt för oss eftersom vi konkurrerar med kvalitet, berättar Tommy.

De flesta grisarna hämtas i Västergötland, men man köper även en del i Mälardalen, Dalsland och Östergötland.
I dag är Skövde slakteri det enda större svenskägda slakteriet i landet, samtidigt som det är mindre än sina huvudsakliga konkurrenter.

– Visst får vi viss uppskattning för att vi är svenska, men för detaljhandeln är det priset som avgör först och främst. Vi kan inte vara sämre än Ica Hilton trots att vi är mindre, säger Tommy.

Andreas Ögren är Tommys son och arbetar som vd och marknadschef för Gudruns som förädlar och säljer en stor del av köttet från Skövde slakteri.

– Att vi förfogar över hela kedjan och dessutom har en ägare som är engagerad i hela processen, det uppskattas av många kunder. Men för att vi ska kunna slå oss in i hyllorna gäller det att vi har något extra, som de andra inte har. En sådan grej kan vara storyn. Det kan även vara en unik förpackning, eller hög servicegrad, berättar han.

Svenskt och snabbt

Andreas bekräftar att fokus på köttets ursprung blir allt viktigare och att dagens konsumenter är mer medvetna och intresserade av kvalitet.

– Svenskt är så på tapeten i dag. Tidigare importerade vi en del och sålde till storhushåll via Lagerströms. Men det har vi slutat med. Vi tappade volym, men det struntar jag i. Jag vill kunna stå rakryggad inför våra leverantörer och säga att vi bara handlar med svenskt kött, säger han, och Stefan inflikar:

– När även foodservice, restaurang och storhushåll går mot det svenska, då kommer det att hända grejer.
Bekvämlighet är en annan trend.

– Färdigmarinerat kött är populärt. Jag trodde att man skulle salta och peppra själv, men det ska man visst inte. Det ska vara enkelt och förberett, konstaterar Tommy.

Andreas är den som är ansvarig för innovationerna på företaget. Inspiration till produktutveckling hämtar han exempelvis på internationella mässor, från kryddföretagen och omgivningen i stort.

Tommy och Andreas lyfter båda problematiken i att den svenska livsmedelsmarknaden domineras av några få, stora aktörer.

– Lusten till produktutveckling kommer att minska allt mer hos oss mindre aktörer, om exempelvis Ica fortsätter att apa efter och göra EMV av alla våra innovationer, säger Andreas och avslöjar att man trots allt har tre nya köttiga kryddkorvar på gång. Sous vide är en annan grej som han tror att marknaden är mogen för på riktigt snart.

Slumpen avgör

På frågan om branschens möjligheter och utmaningar framöver svarar Tommy:

– Det är svårt att säga någonting om det. Ofta är det saker som avgör som är helt utanför vår egen kontroll. Titta bara på den polska köttskandalen. Den gav oss två nya stora kunder. Men det är inget vi hade kunnat förutspå eller påverka. Likadant är det med valutan. En låg kronkurs sätter fart på exporten av exempelvis grisfötter, späck och skinkor. Men det är heller inget vi kan påverka. Jag är som Napoleon, jag skulle vilja ha en valuta över hela världen. Då är det bäste man som vinner.

Skövde slakteri

Ägare: Skövde slakteri ingår i Ögren-gruppen tillsammans med Mårtenssons (grisstyckning), Engvall & Aug Falk (nötstyckning) och Gudruns (chark). Ögren-gruppen ägs av familjen Ögren med Tommy Ögren i spetsen.

Vd: Tommy Ögren.

Personal: 170 anställda, varav runt 20 tjänstemän.

Omsättning: Cirka 1,5 miljarder per år.

Antal slaktade djur: 1 000 nötkreatur och 5 500 grisar per vecka. Det finns kapacitet att öka cirka 25 procent på grisslakten, och 10 till 15 procent på nötkreaturslakten.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren