Publicerad 2018-11-07
Liza Hogen är affärsrådgivare på LRF Konsult.
­– Med bättre koll kan du spara tid och tjäna mer pengar, sa hon om Digital Bonde.
Foto: Emma Sonesson

Högre vinst med bättre koll

Liza Hogen, affärsrådgivare på LRF Konsult, slog ett slag för affärssystemet Digital Bonde, vars syfte är underlätta vardagen för lantbrukare.

Digital Bonde är ett affärssystem online som samlar det mesta som rör företagets ekonomi och administration på ett ställe. Fakturor och avräkningar går rakt in i systemet och medarbetare kan ges egen inloggning för att rapportera in löneunderlag. Likaså kan exempelvis företagets bankkontakt eller rådgivare ges möjlighet att logga in.

Via olika nyckeltal kan man jämföra sig med både sig själv och andra.

– Systemet ger koll på företaget i realtid istället för att göra uppföljning i efterhand, vilket gör att man kan vidta åtgärder för att vända trenden i tid om man ser att kurvorna går åt fel håll, sa Liza.

Avveckla eller utveckla

Programmet kan anpassas efter vad varje lantbrukare behöver och efterfrågar. För den som har flera olika produktionsgrenar i företaget, exempelvis växtodling och grisuppfödning, kan lönsamheten delas upp per gren.
– Programmet ger svar på vad man ska utveckla, men även vad man ska avveckla. I mitt fall har det gjort att jag arrenderat ut växtodlingen. Jag är numera en bonde utan traktor, vilket kan vara emotionellt tufft, men det är skönt att kunna fokusera på en sak, berättade Mattias Espert, som använder sig av programmet.

För dig som är nyfiken på Digital Bonde finns en film på LRF Konsults hemsida, där grisföretageren Peter Karlsson berättar om hur han använder systemet.