Full fart fram inför vår stämma

Nu är alla årsmöten runt om i vårt avlånga land klara och Gotland väntar på oss. Jag har i år gästat ett antal föreningar i landet, bland annat Skånes och Blekinges Grisproducenter nere i söder och vår nordligaste förening Norra Grisodlarna. Det är bara att konstatera - vilket härligt land vi bor i med de kontraster utav olika slag som vi har!

I mitten på mars i Skåne var det ganska kallt och lite snö i åkerkanterna. Det var inget vårbruk i sikte, vilket var det heta samtalsämnet. Vi fick här en trevlig föreläsning utav Peter Kjær Knudsen som tagit över driften på Nya Skottorp. Vi fick höra om hans syn på att producera grisar i Sverige jämfört med i Danmark. Man kan bara konstatera att det finns problem att lösa i såväl dansk som svensk grisproduktion. Peter fick frågan var han föredrog att producera gris nu, i sina danska eller svenska stallar. Efter lite betänketid svarade han de svenska, med hänsyn tagen till dagens rådande pris. Men han var samtidigt tydlig med att det är betydligt enklare att producera gris i Danmark.


Så landar man i Kallax i mitten av april och snön ligger tjock över landskapet. Det stora samtalsämnet är ”takskottning” - det skottades tak febrilt, ändå så vet vi att några inte stod emot massorna, utan gav vika. Efter avslutat årsmöte bjöds vi in på visning till Alviksgården och Mikael Hugosons nya stall, en imponerande anläggning, en utav det mest digitaliserade jag besökt. Helt klart har man andra förutsättningar att producera gris i våra norra delar av landet. Sett ur smittsäkerhetsperspektiv har man här fördelar som man bara kan drömma om på andra ställen, kalla vintrar och långt mellan besättningarna. Egentligen borde våra avelsanläggningar ligga här. Men sedan har vi det här med transporter som krånglar till det lite. Detta är en faktor som man i dag känner av ordentligt, eftersom många utav våra kollegor i norr inte ens fick plocka fram tröskan. Istället är de hänvisade till att köpa in foder och halm, främst från Mellansverige, en resa på över 100 mil. Så de 100 miljoner som gick till ett extra Norrlandsstöd i år är välbehövliga penningar för att täcka upp för dessa kostnader.


Så nu till Gotland som samlar hela Sverige till grisstämma. I skrivande stund anmäls det för fullt och det kommer att bli en välbesökt stämma. Det är valår i Sverige och det är hög tid att ladda in budskap till våra politiker, för att leva upp till den livsmedelsstrategi som är antagen i riksdagen. En livsmedelsstrategi som tydligt bygger på en ökad produktion i landet och att produktionen skall vara lönsam med gott djurskydd. Vi sitter alla inne med klok kunskap och goda idéer och det finns inget bättre tillfälle att dela med sig utav kunskapen, än under dessa trevliga dygn vi har framför oss tillsammans på Gotland.

Ingemar Olsson
Ordförande Sveriges Grisföretagare